Aanpak energiearmoede

Veel huishoudens hebben elke maand moeite om de energierekening te betalen. Ze hebben hoge energiekosten, wonen vaak in een ongeïsoleerde woning en hebben een laag inkomen. Om die bewoners te helpen met energie besparen, biedt Regionaal Energieloket een passende energiearmoede-aanpak. Met onze aanpak ontzorgen we je als gemeente volledig en zorgen we bij bewoners voor directe energiebesparing en een positieve associatie met de energietransitie.

Close-up van een man die tochtstrip aanbrengt bij een naar binnen draaiend raam

Effectieve bouwstenen

Spouwmuurisolatie met minerale wol Supafil 02

Gratis isolatie

Wil je de meest kwetsbare woningeigenaren in de gemeente een aanbod doen voor gratis isolatiemaatregelen, of een deel van de maatregel vergoeden? Dan kan REL de uitvoering coördineren met het isolatiebedrijf én de (subsidie)betalingen regelen. De bewoner hoeft zelf de subsidie niet voor te schieten. Zo worden zowel jullie als gemeente als de bewoner van A tot Z ontzorgd. Met deze isolatie-aanpak maken we grote impact op het klimaat én op de energierekening en het wooncomfort van de woningeigenaren die leven in energiearmoede.

Energiefixers

De energiefixers van REL passen kleine energiebesparende maatregelen toe bij huishoudens die kampen met energiearmoede. De energiefixers installeren bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en een waterbesparende douchekop. Ook stellen de energiefixers de CV-ketel energiezuinig in en geven ze uitgebreide bespaartips. Met deze combinatie worden bewoners op de korte en lange termijn geholpen.

Spouwmuurisolatie met minerale wol Supafil 02

Witgoedregeling

Met een kadokaart geef je huishoudens die energiearmoede ervaren een voucher met een bedrag naar keuze voor energiezuinig witgoed, zoals een koelkast of wasmachine. Deze kadokaarten wisselen bewoners in bij de webshop of bij een fysieke lokale retailer. Inwoners besparen zo op de energierekening, ervaren minder vocht/schimmel in hun woning en voelen zich opgewekter (TNO, 2023). We hanteren een Open House Inkoop Systeem (OHIS), waardoor iedere (lokale) aanbieder die voldoet aan de ingangscriteria kan meedoen.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat onze bovenstaande aanpakken positieve effecten hebben op energiearmoede-gerelateerde aspecten

Geen-spijt energiearmoedebeleid

Impactvol

Op korte termijn CO2-impact maken én sociale impact op kwetsbare doelgroep.

Flexibel

Gemakkelijk tussentijds activiteiten uitbreiden en opschalen.

Expertise

REL heeft energiearmoede-aanpakken uitgevoerd met meer dan 50 gemeenten.

Overzichtelijk

Monitoring en rapportage op één plek.

Versterking lokale economie

Bedrijven en energiefixers uit de omgeving profiteren mee.

Duurzaam

Compensatie van alle CO2-uitstoot in
de uitvoering bij Trees4All

Webinar energiearmoede

Na ruime praktijkervaring in energiearmoede projecten en duizenden toegepaste maatregelen en aangevraagde kadokaarten, was het tijd om uit te zoomen en kennis te delen. Daarom organiseerde Regionaal Energieloket op 24 januari 2023 een webinar over energiearmoede voor beleids- en communicatiemedewerkers. We deelden:

  • Lessen en inzichten uit de praktijk
  • Antwoorden op veelgestelde vragen van gemeenten
  • Communicatietips van psycholoog Niels Götz

Kijk het webinar terug via deze link.

Screenshot van webinar energiearmoede

Even sparren?

Benieuwd hoe Regionaal Energieloket jouw inwoners verder helpt? We vertellen je er graag meer over en beantwoorden jouw vragen in een persoonlijk vrijblijvend gesprek.

Bel me terug
Fleur Duffhuis, regiomanager Zuid Nederland van Regionaal Energieloket

Fleur Duffhuis

Regiomanager Zuid-Nederland
fleur.duffhuis@regionaalenergieloket.nl

Fleur Duffhuis, regiomanager Zuid Nederland van Regionaal Energieloket

Marieke Megens

Regiomanager Noord-Nederland
marieke.megens@regionaalenergieloket.nl