Toegankelijkheid

We vinden het belangrijk dat de websites van Regionaal Energieloket door iedereen kunnen worden gebruikt. Regionaal Energieloket volgt daarom de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid (WCAG). Eens in de 3 jaar vragen we een onafhankelijke externe partner om te toetsen of onze websites nog steeds aan deze richtlijnen voldoen.

Status A op dashboard DigiToegankelijk

In de periode oktober 2023 – januari 2024 zijn de websites van Regionaal Energieloket getest door Stichting Accessibility en is geconcludeerd dat de websites van Regionaal Energieloket voldoen aan de vereisten voor WCAG 2.1, niveau AA. Met deze onafhankelijke onderzoeken kun je als gemeente websites van Regionaal Energieloket aanmelden met status A op het Dashboard DigiToegankelijk

Dit geldt voor de volgende websites:

Alle gemeentespecifieke energieloketten (bijvoorbeeld regionaalenergieloket.nl/amsterdam) vallen ook onder deze onderzoeken en kunnen met status A worden aangemeld op het dashboard.

Onderzoeksrapporten 2023/2024

Hieronder vind je de links naar de meest recente onderzoeksrapporten opgesteld door Stichting Accessibility:

Let op, omdat het deelonderzoeken zijn (techniek en content) heb je altijd twee onderzoeksrapporten nodig om status A te behalen op het Dashboard Digitoegankelijk. Het algemene deelonderzoek techniek gecombineerd met het content deelonderzoek dat over de website gaat die je wilt aanmelden.

Veelgestelde vragen

Waarom is er slechts één deelonderzoek techniek uitgevoerd, maar zijn er wel meerdere content onderzoeken?

De techniek van onze digitale loketten is overal gelijk. Daarom vallen alle vier de websites (Particulier, Zakelijk, VvE en Brabantwoontslim) onder één technisch deelonderzoek. Om helemaal te voldoen aan de WCAG 2.1 AA richtlijnen moet het technisch deelonderzoek wel worden aangevuld met een contentonderzoek. De contentonderzoeken worden per website uitgevoerd.

Is de informatie over toegankelijkheid inzichtelijk op het energieloket?

Ja, op elk loket staat een toegankelijkheidsverklaring. Deze is te vinden via de link “Toegankelijkheidsverklaring” helemaal onderin de footer en verwijst naar deze pagina. Hier zijn ook alle onderzoeksrapporten in te zien.

Moeten wij als gemeente het energieloket zelf aanmelden op Dashboard Digitoegankelijk?

Ja, omdat de gemeente het energieloket aanbiedt als dienstverlening naar bewoners, is de gemeente verantwoordelijk voor een toegankelijkheidsverklaring op het Dashboard Digitoegankelijk. Dat kunnen wij helaas niet voor jullie doen. Wel zijn wij als eigenaar van de websites verantwoordelijk voor zowel de techniek als de inhoud. Als gemeente leveren jullie natuurlijk ook content aan om op het loket te plaatsen, maar deze toetsen wij altijd op de WCAG richtlijnen en passen dit waar nodig aan. Vandaar dat de verantwoordelijkheid voor de toegankelijkheid van de websites bij ons ligt en wij de websites laten toetsen door Stichting Accessibility. En de resultaten daarvan kunnen jullie dan weer gebruiken om status A te behalen op het Dashboard Digitoegankelijk.

Ons loket staat al op het Dashboard Digitoegankelijk, maar nog niet met status A, hoe pas ik dit aan?

Is je gemeentelijke energieloket al vindbaar op het Dashboard Digitoegankelijk, maar met een verkeerde status? Dan kun je die verklaring bewerken op https://toegankelijkheidsverklaring.nl/ en aanvullen met onze onderzoeksrapporten om status A te krijgen.

Wat heb ik nodig om ons loket aan te melden op het Dashboard Digitoegankelijk?

Je kunt de volgende informatie gebruiken om het gemeentelijk energieloket aan te melden:

Energieloket Particulier
URLregionaalenergieloket.nl/[gemeente]
OnderzoekDeelonderzoek techniek
Contentonderzoek Particulier Loket
Verklaringregionaalenergieloket.nl/[gemeente]/toegankelijkheidsverklaring
CMS Contentful
Energieloket Zakelijk
URLzakelijk.regionaalenergieloket.nl/[gemeente]
OnderzoekDeelonderzoek techniek
Contentonderzoek Zakelijk Loket
Verklaringzakelijk.regionaalenergieloket.nl/[gemeente]/toegankelijkheidsverklaring
CMS Contentful
Energieloket VvE
URLvve.regionaalenergieloket.nl/[gemeente]
OnderzoekDeelonderzoek techniek
Contentonderzoek VvE Loket
Verklaringvve.regionaalenergieloket.nl/[gemeente]/toegankelijkheidsverklaring
CMS Contentful
Brabantwoontslim
URLbrabantwoontslim.nl/[gemeente]
OnderzoekDeelonderzoek techniek
Contentonderzoek Brabantwoontslim Loketten
Verklaringbrabantwoontslim.nl/[gemeente]/toegankelijkheidsverklaring
CMS Contentful

Voor alle energieloketten geldt:

  • URLs [gemeente] –  vul bij [gemeente] de naam van de gemeente in voor juiste URL
  • Onderzoeken: het zijn handmatige onderzoeken naar WCAG2.1AA en ze zijn uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij. In elk rapport staat dat het onderzoek is uitgevoerd volgens WCAG-EM en de resultaten zijn zo opgesteld dat ze door iemand anders gecontroleerd kunnen worden.
  • Eisen: met de combinatie van het technisch onderzoek en een content onderzoek wordt voldaan aan alle 50 verplichte toegankelijkheidseisen en zijn alle onderdelen van de website onderzocht.